-Posty/Porady/Ogłoszenia - O nas - Zaloguj się

Tytuł:Słodkie potrawy wigilijne
Opublikowany 17 grudnia 2024 18:03 przez PawełA

Słodkie potrawy wigilijne: kluski z makiem, kutia, pierogi z makiem.

Tradycyjne, bronowickie kluski z pyszną masą makową na wigilię

Wigilijne kluski z makiem z przepisu prababci! - Dlaczego „bronowickie?” Takie kluski od lat przygotowują gospodynie w bronowickich domach.

Składniki na kluski

Składniki na masę makową

Wykonanie
Ciasto zagnieść, odrywać po kawałeczku i formować walce. Mak gotować w mleku ok. 2 godziny. Przecedzić, zemleć trzy razy w maszynce, dodać rozpuszczone masło z miodem i cukrem, posiekane orzechy, olejek i na koniec kieliszek rumu. Kluski ugotować w osolonej wodzie i połączyć z masą.

 

Pierogi z makiem i bakaliami na wigilijny stół 

Składniki na ciasto

Składniki na farsz makowy

Dodatkowo

Wykonanie
Farsz makowy. Do maku dodać jajko, cukier, rozpuszczone masło, rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz aromat. Dokładnie wymieszać masę, aby wszystkie składniki się połączyły.
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagnieść ciasto (powinno być elastyczne).
Ciasto cienko rozwałkować. Szklanką wykroić krążki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję masy makowej. Zlepić pierogi. Przygotowane pierogi wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyłożyć na talerz. Polać podrumienionym masłem i oprószyć cukrem.
 

 

Tradycyjna wigilijna kutia z pszenicą, makiem, miodem i orzechami 

Składniki

Wykonanie
Namoczoną uprzednio pszenicę ugotować, ważne, by podczas gotowania kilkakrotnie zmienić wodę. Gdy będzie już miękka trzeba ją odsączyć, najlepiej przy pomocy sitka. Mak po umyciu gotować w mleku, a następnie zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami. Tak przygotowaną pszenicę i mak połączyć z pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
Kutię najlepiej podawać w przeźroczystej salaterce.

Brak komentarzy.

Dodaj swój komentarz
Na początku komentarza wpisz swoje imię lub pseudonim
Komentarz osób zalogowanych jest widoczny natychmiast
Komentarz osób niezalogowanych będzie widoczny po zatwierdzeniu przez autora postu